L'imens món de la ment humana

lunes, 27 de diciembre de 2010

Focusing? Què és?


En classes passades vam estar parlant de tècniques i estratègies diverses d'intel·ligència emocional. La veritat és que és un tema interessant ja que moltes de les estratègies plantejades ens poden ser d'ajuda en determinats moments de la nostra vida i potser els desconeixiem. Una de les estratègies emocionals que vam tractar, l'acceptació emocional, ens planteja una tècnica determinada anomenada Focusing. Aquesta es basa en enfocar una vivència emocional en un punt del nostre cos. És un procés que descodifica a través d'una metodologia pràctica i directa, la intel·ligència emocional intuitiva, físicament sentida, fent-la accessible a la ment humana, és a dir, a la consciència. Eugene Gendlin, filòsof i psicoterapèuta americà, va ser el pare d'aquesta tècnica. El 1978 va crear i definir 3 conceptes que fonamenten la tècnica:

- La metodologia emprada és pràctica i directa, per tant, es pot portar a terme seguint uns passos marcats:

1. Lliurar un espai, basat en centrar l'atenció en el teu cos, sentir-lo tranquil i relaxat, per després parar atenció a la part interior del teu cos.
2. Trobar la sensació sentida d'alguna cosa que ha aparegut. S'ha de buscar alguna situació que hagi aparegut anteriorment per focalitzar, i s'ha d'invitar al cos a que formi una sensació del problema o situació.
3. Buscar un suport, en el sentit de descriure com la sensació experimentada se sent en aquell moment dins el teu cos. Pot ser una paraula, un conjunt de paraules, una imatge... Aquest suport et dona una base.
4. Ressonar amb el suport, és a dir, s'ha de relacionar la paraula o el conjunt de paraules escollides amb la sensació. S'ha d'aconseguir que la sensació experimentada pugui reconèixer que és d'aquella manera com es sent.
5. Preguntar i rebre. Ens hem de quedar amb la sensació sentida el temps que sigui necessàri fins que quelcom porti un canvi. Aquest serà el que comportarà un alleugerament a la situació.

- La intel·ligència emocional és físicament sentida, amb això defensa que no és mental sinó física, que es simbolitza a partir de paraules, sons, imatges o gestos, que és la reacció del nostre organisme sobre alguna cosa que passa a les nostres vides, i que no és una emoció però conté emocions, sentiments i desitjos. Té vida pròpia ja que té una temporalització interna, i generalment s'ubica en la zona de la garganta, el pit, l'estòmag o l'abdòmen. Extreu infomació de nivells profunds de consciència i és holística.

- A través d'aquesta tècnica es vol arribar a la consciència. Aquesta és la veu que ens recorda els nostres valors, ens permet reflexionar, ens permet dialogar, li podem fer preguntes, facilita l'elecció, legitima l'experiència, ens autoritza, ens dóna poder i seguretat...

Amb aquests tres punts principals ben definits, Gendlin estructura la seva tècnica. Vull esmentar també alguns comentaris que fa el propi autor al respecte per tal que pugueu entendre bé el que pretén amb el focusing i tot allò que té en compte a l'hora de desenvolupar-ho. Aquí els teniu:

"Tenim el poder de canviar-nos a nosaltres mateixos i, de fet, sentir el canvi que està passant en el nostre interior. Un cop que al nostre cos li permetem ser ell, sense presions, tindrà la sabiduria per resoldre els nostres problemes. El nostre cos és un sistema complex per mantenir la vida. A vegades ens sentim tant malament que arribem a acceptar aquestes males sensacions com l'estat bàsic de les coses. Però no ho és. El sentir-se malament és el cos sabi que empeny cap a allò que seria bo. Tot sentiment negatiu és energia potencial cap a una millor manera de ser, si li donem l'espai per possibilitar el moviment cap al que és el seu estat natural."
"Quan utilitzo la paraula cos em refereixo a molt més que la maquinària física. Nosaltres no només vivim físicament les circumstàncies que ens envolten, sinó també aquelles que només pensem a la nostra ment. El nostre cos físicament sentit forma part d'un gegant sistema de l'aquí i altres llocs, de l'ara i d'altres temps, de nosaltres i d'altres persones, de fet, de tot l'univers. Aquesta sensació d'estar corporalment viu en un sistema, és el cos tal com se sent des de dins."
"Quan passa quelcom dolent, el cos ho sap, i immediatament es reparara. El cos sap com es sent el seu estat correcte, i està constantment ajustant els seus processos per mantenir-se tant a prop d'aquest estat com sigui possible. El nostre cos sap quina és la direcció de la curació i la vida si dediquem temps a escoltar-lo mitjançant la focalització, ens proporcionarà els passos en una direcció adequada."


Deixant de banda si creiem o no amb aquesta tècnica, penso que resulta interessant conèixer diverses tècniques i estratègies relacionades amb la intel·ligència emocional, perquè pots veure moltes maneres diferents d'afrontar les emocions. Cada autor es basa en uns aspectes principals que normalment disten molt d'altres enfocaments, i no n'hi ha un que sigui millor que un altre, sinó que cada un ens pot ser d'utilitat en algun moment de la nostra vida.

I fins aquí la meva aportació, espero que us serveixi d'alguna cosa.

Un petó i bones festes!










1 comentario: